HJEM    |    SØG    |       |       |   
‹ FORRIGE    |    NÆSTE ›

Guds lam fibel 270772

Guds lam fibel med DIME-nummer 270772 blev fundet ved afsøgning d. 08. maj 2024 i Holstebro Kommune.
Ifølge finders oplysninger, er der tale om en guds lam fibel dateret til tidlig middelalder (ca. 1067 - 1199), fremstillet af kobberlegering (f.eks. bronze).
Genstanden har en maksimal længde på 20 mm.

Generel typebeskrivelse

Ved de ikoniske Guds lam fibula/Agnus Dei fibula er der tale om runde fibler i gennembrudt arbejde og dyreslyngornamentik med stilistiske træk af Urnesstil. Standardmotivet er et stiliseret dyr med fire ben, indenfor en cirkulær ramme. Over dyrets ryglinje findes altid et mere eller mindre tydeligt kors. Ved størstedelen er der tale om forholdsvis små fibula på omkring de 20 mm. På bagsiden findes nålefæstet og -holder til en jernnål.

Baggrund

Fibula eller fibel er fagbetegnelsen på spænder, der i oldtid og middelalder blev brugt til at fastgøre tøjet. Fibula betyder “spænde” på latin. Guds lam fibula/Agnus Dei fibula hører til blandt de mest hyppige fund fra den sene vikingetid og tidlig middelalder. De var enormt populære, og som hverdagsgenstande blev de formentlig båret af både højt og lavt. Vi ved dog ikke med sikkerhed om de blev båret af mand eller kvinder, eller af begge køn. Men det er mest sandsynligt at de indgik i kvindedragten og blev brugt til at holde kjoler eller kappe på plads. 

Symbolsk betydning

Guds lam eller “Agnus Dei” på latin er et klassisk motiv og symbol i kristendommen. Især i det Nye Testamente spiller lammet en særlig rolle som symbol for Jesus Kristus, der af guds lam. Billedet af Jesus Kristus som lam blev allerede fra tidlig tid et yndet motiv i kristen kunst. Guds lam fibulae/Agnus Dei fibulae var et tydelig symbol og udmærket bærerne som gode kristne. Deres store popularitet skyldes sikkert også at man tillagde fiblerne og deres motiver en særlige beskyttende virkning, svarende til en amulet.

Typer og variationer

Guds lam fibler fra ældre middelalder har en meget standardiseret grundform. Mens nogle fibulae kendetegnes af enorm detaljegrad og høj håndværksmæssig standard, er de fleste mere enkelt og grov i deres udformning og forarbejdning.

Særlige kendetegn og forvekslingsmuligheder

Som guds lam fibula/Agnus Dei fibula betegnes kun cirkulære fibler med dyr MED FIRE BEN og med et KORS over ryglinjen af dyret. Andre runde fibula i gennembrudt arbejde og dyreslyngornamentik med stilistiske træk af Urnesstil betegnes af Dyreslyngsfibula af Aalborg-type (Guds lam uden kors). Disse kendetegnes af et dyr med to ben og mangler korset.  

Læs mere

Søvsø, M.H. & C.V. Jensen 2020. Workshop production of brooches with religious symbolism around the year 1100 in Denmark. Danish Journal of Archaeology 9, 2020, 1-31.
https://doi.org/10.7146/dja.v9i0.115489

Fundanmeldelsen administreres af De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune
1681342022-05-13
Guds lam fibel

Tidlig middelalder

Kobberlegering (f.eks. bronze)

MOMU, Moesgaard Museum


2053732023-03-18
Guds lam fibel

Middelalder

Kobberlegering (f.eks. bronze)

ROMU, Roskilde Museum


665712020-03-19
Guds lam fibel

Tidlig middelalder

Kobberlegering (f.eks. bronze)

Viborg Museum


474332019-10-23
Guds lam fibel

Tidlig middelalder

Sølv

Vendsyssel Historiske Museum


852322020-08-13
Guds lam fibel

Tidlig middelalder

Kobberlegering (f.eks. bronze)

Museum Odense


2492632024-02-07
Guds lam fibel

Vikingetid/ tidlig middelalder

Ubestemt materiale

Museum Thy